Als schoonheidsspecialist voer je verzorgende en ontspannende behandelingen uit aan het lichaam en gezicht. Je verzorgt de huid, brengt make-up aan en masseert gezicht en lichaam. Je geeft je klanten een persoonlijke, deskundige en hygiënische behandeling. Het is dus belangrijk om affiniteit te hebben met mensen, verzorging, uiterlijk en cosmetica.

De officiële landelijk erkende opleiding voor de kwalificatie schoonheidsspecialiste valt onder de WEB, de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het is een driejarige MBO-opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 3. Het studieprogramma bevat zowel theorie als praktijk. Ook bestaan er tweejarige opleidingen, bijvoorbeeld via het ID-college.

Als je het diploma schoonheidsspecialiste op zak hebt, kun je gaan werken in een schoonheidssalon, beautycentrum, of kliniek voor plastische chirurgie. Je kunt ook zelfstandig een praktijk of salon beginnen. Het is ook mogelijk om versneld het diploma (allround-) schoonheidsspecialiste te behalen. Daarnaast zou je als vertegenwoordiger van cosmeticaproducten kunnen gaan solliciteren.

Een groot aantal mensen is betrokken bij het maken van een cosmeticaproduct alvorens het in de winkel komt. Lees hoe de ontwikkeling van een nieuw product in zijn werk gaat.

Parabenen zijn onmisbaar voor de veiligheid van vele producten die we dagelijks gebruiken. Ze worden gebruikt voor het conserveren van voeding, geneesmiddelen, cosmetica, en andere consumentenproducten die gevoelig zijn voor besmetting door bacteriën. Parabenen zijn in lage concentraties al effectief werkzaam. Alle conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, moeten eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie.

Wetenschappelijke studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat het gebruik van parabenen in cosmetica veilig is, ook in cosmetica voor kinderen. Daarom zijn parabenen in Europa wettelijk toegestaan voor gebruik als conserveermiddel in cosmetica. Zonder conserveermiddelen zouden producten bederven. Een goede conservering is essentieel voor het veilig gebruik van producten. Parabenen worden al meer dan 50 jaar toegepast om de veiligheid van consumentenproducten te garanderen.

Veel vrouwen besteden tijdens hun zwangerschap extra aandacht aan hun gezondheid en uiterlijk. Zwangere vrouwen maken zich vaak meer zorgen om hun gezondheid. Terecht, want zij hebben nu ook de verantwoordelijkheid voor het leven van het kindje in hun buik.

Cosmetica moeten volgens de wet voor iedere gebruiker veilig zijn, dus ook voor zwangere vrouwen. De cosmeticawetgeving verplicht fabrikanten om het cosmeticaproduct te beoordelen op veiligheid. Deze gegevens over de veiligheid worden vastgelegd in het zogenoemde productinformatiedossier. In de veiligheidsbeoordeling wordt onder meer rekening gehouden met kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen.

Het kan gebeuren dat de huid anders op cosmeticaproducten reageert onder invloed van zwangerschapshormonen. Op het gezicht kan door zwangerschapshormonen een zogenoemd zwangerschapsmasker ontstaan. Dit is een verkleuring van de huid, meestal rond de ogen. De huid is gevoeliger voor de zon, waardoor een zwangerschapsmasker onder invloed van zonlicht nog zichtbaarder kan worden. Het gebruik van zonneproducten en/of de schaduw opzoeken, is dan verstandig.

Eventuele andere reacties zijn niet te voorspellen en moeten vrouwen dan ook proefondervindelijk ervaren. In de meeste gevallen kunnen vrouwen gewoon dezelfde producten gebruiken als vóór hun zwangerschap. Mocht een product minder geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap, dan staat dat op het etiket aangegeven.

Het etiket is een omvangrijke informatiebron. Het is voor de schoonheidsspecialist an groot belang om deze informatie te lezen en te begrijpen. De folder ‘Wat vertelt het etiket van een cosmeticaproduct?’ helpt je bij het verklaren van teksten, termen en symbolen op het etiket.

Cosmeticaproducten zijn niet schadelijk voor het milieu. Er zijn over het algemeen dan ook geen speciale voorschriften voor het omgaan met restjes in gebruikte verpakkingen. Dat geldt ook voor lege spuitbussen. Het heeft natuurlijk wel de voorkeur om glas in de glasbak te doen en kartonnen verpakkingen bij het oud papier. Vochtige doekjes dienen in de vuilnisbak gedaan te worden, en niet door het toilet te worden gespoeld.

De ingrediënten waaruit cosmetica zijn samengesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van herkomst zijn. Kort samengevat zijn synthetische ingrediënten, stoffen die door de mens zijn gemaakt. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Het onderscheid tussen deze twee is echter niet zo eenduidig als het lijkt.
 
Natuurlijke ingrediënten zijn vaak bewerkt voordat ze worden gebruikt in cosmetica. Natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen worden bijvoorbeeld verkregen uit de verzeping van plantaardige oliën. Voor de productie van synthetische ingrediënten wordt, naast aardolie, vaak ook gebruik gemaakt van grondstoffen uit de natuur. Zo worden natuurlijke vetzuren gebruikt om synthetische oppervlakte-actieve stoffen te produceren.
 
De keuze tussen deze twee typen ingrediënten is van vele factoren afhankelijk. Eigenschappen, kosten, maar ook productfilosofie vormen belangrijke overwegingen om te kiezen voor natuurlijk dan wel synthetisch. Het is niet zo dat het ene type ingrediënt principieel beter is dan het ander. Immers, melkzuur geproduceerd door de melkzuurbacterie (natuurlijk) is niet te onderscheiden van het melkzuur uit de fabriek (uit synthese).

Het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2004 in heel Europa bij wet verboden. Dit is onder meer het gevolg van de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. De werkzaamheid van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers. Lees meer over cosmetica en dierproeven. 

Vraagt je je zich af welk bedrijf een bepaald cosmeticamerk distribueert, dan kun je daarvoor altijd de Nederlandse Cosmetica Vereniging raadplegen. Heb je vaker een dergelijke vraag, dan kun je de Kosmetiek adreswijzer bestellen via de website van Kosmetiek.

Heb je een klacht of vraag over een product, bijvoorbeeld over de verpakking, geur of kleur, dan kun je twee dingen doen:

1. contact opnemen met het verkoopkanaal (bijvoorbeeld de drogist) of
2. contact opnemen met de leverancier van het betreffende product (deze staat vermeld op het etiket en/of de verpakking).

Het is belangrijk dat je het product of de verpakking bewaart, zodat je het eventueel naar de leverancier kan opsturen.

Producten waarvan je op de verpakking de tekst ‘voor professioneel gebruik’ leest, zijn uitsluitend bedoeld voor professionals om mee te werken. Professionals zijn mensen die beroepsmatig bezig zijn met deze producten, zoals kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten en nagelstylisten.

Producten waarop staat vermeld ‘voor professioneel gebruik’ zijn niet geschikt voor gebruik door consumenten. Ze bevatten over het algemeen een hogere concentratie werkzame stoffen. Het toepassen van deze producten vraagt dan ook om kennis en deskundigheid wat betreft het gebruik ervan.

Een fors aantal schoonheidssalons is aangesloten bij de brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging, ANBOS. De ANBOS behartigt de collectieve belangen van schoonheidsspecialisten in Nederland. Lidmaatschap biedt onder meer de mogelijkheid om bijeenkomsten bij te wonen waar je kennis kunt opdoen over het vak.

Andere keurmerken zijn bijvoorbeeld ‘Huidspecialist”, Cidesco en benamingen gerelateerd aan het gebruikte cosmeticamerk.

Het beroep van schoonheidsspecialiste is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen vrij is zichzelf een schoonspecialiste kan noemen. Echter, om je beroep als schoonheidsspecialiste professioneel uit te kunnen is een goede erkende opleiding zeer sterk aan te raden. Op basis van de vakkennis die je daarin opdoet, ben je beter in staat om het beroep op een hoog niveau te kunnen uitoefenen.

 

Niveau 3 (mbo) - Schoonheidsspecialist 

Na het behalen van je middelbare schooldiploma kun je kiezen voor de MBO3 opleiding tot schoonheidsspecialist of voor de MBO4 opleiding tot Allround schoonheidsspecialist. In beide gevallen kun je je aansluiten bij de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, ANBOS. Het is hierbij van belang dat het examen is afgenomen door een onafhankelijk exameninstelling. Dit kun je het beste navragen op de school zelf. Met een diploma dat is uitgegeven door een onafhankelijke exameninstelling kun je je direct aanmelden bij ANBOS. In andere gevallen zul je eerst een toelatingsexamen moeten doen. 

 

Schoonheidsspecialist ben je na een beroepsopleiding. Veel schoonheidsspecialisten volgen daarna nog  verdiepingscursussen. Mogelijke werkomgevingen zijn: een schoonheidssalon, wellness center, sauna, drogist of parfumerie.

 

Niveau 4 (mbo) – Allround Schoonheidsspecialist

Om Allround Schoonheidsspecialist te worden volg je een beroepsopleiding van (om en nabij) 3 jaar. Deze opleiding kan ook een vervolg zijn van de basisopleiding niveau 3. In de opleiding tot Allround Schoonheidsspecialist ben je verplicht specialisaties te kiezen. Als Allround Schoonheidsspecialist ben je minimaal in drie behandelmethodes gespecialiseerd, zoals de behandeling Acne, huidverbeteringsmassage (bindweefsel- en pincement massage), oosterse massage volgens de Shiatsu-methode. Je kan daarna aan de slag als zelfstandige, maar ook bij bijvoorbeeld een wellness-centrum, schoonheidssalon, sauna of parfumerie. 

 

Daarnaast zijn er veel schoonheidsspecialisten (zowel niveau 3 en 4 schoonheidsspecialisten) die nog extra vakdiploma's halen van gespecialiseerde behandelingen zoals elektrisch ontharen, permanente make-up, acnebehandelingen en camouflage. 

 

Als je als schoonheidsspecialist je vakdiploma bij ANBOS registreert , word je iedere 3 jaar opgeroepen voor een nascholing. Hiermee behoud je de erkenning voor je specialisatie en komt de klant in veel gevallen in aanmerking voor vergoedingen door zorgverzekeraars. 

  

Niveau 5 (hbo)- Huidtherapeut

Huidtherapeuten behandelen patiënten met huidproblemen, zij houden zich bezig met de zieke en beschadigde huid. Zij zijn opgeleid tijdens een 4-jarige HBO opleiding. De behandelingen variëren van oedeemtherapie, littekentherapie, acnetherapie, lasertherapie, wondverzorging. Om hun kwaliteit te waarborgen komen zij in het Kwaliteitsregister Paramedici en moeten jaarlijks punten behalen zodat zij na 5 jaar kunnen her registreren. Deze punten worden behaald door midden van kringvergaderingen, na- en bijscholingen, geaccrediteerde en non geaccrediteerde activiteiten.